Zelf n buslijn aanmaken

*
Intercity
579 posts
Zelf n buslijn aanmaken
« on: Sunday 27 November, 2016, 11:27:34 »
Hallo,

Weet iemand of het moeilijk is om in omsi zelf een buslijn te creëren in een bestaande routemap?

Voorbeeld: Bronsmeer

Ik wil een lijn 120 invoeren startend vanaf Zuiderwaard via Woonboulevard Ikea naar Bronsmeer.. Is dit te realiseren en zoja hoe kan ik er dan voor zorgen dat ook de omroep werkt?

Graag hoor ik iets.
Groet Arno

*
Hogesnelheidstrein
5.154 posts
Re: Zelf n buslijn aanmaken
« Reply #1 on: Sunday 27 November, 2016, 12:24:38 »
Ligt aan de map, Ik ken bronsmeer niet om een specifiek antwoord te geven maar kan je wel algemeen vertellen.

Als de routes en haltes er al liggen, moet je in de map editor een dienstregeling tussen deze haltes gaan maken. Zorg ook dat er dan keermogelijkheden en of wacht plaatsen op de uiteindes zijn.
Daarnaast moet je de hof bestanden aanpassen, zodat ook daar deze lijn 120 in voor komt. De omroep zorg je ervoor dat in de hof d ejuiste audio bestanden van de haltes worden aangesproken.

Als de route er wel ligt, maar er geen haltes zijn, zul je dus onderweg haltes moeten plaatsen, paths moeten leggen, busstops moeten aanmaken en daarna het zelfde als hierboven. Echer voor de omroep moet je voor de nieuwe haltes ook nieuwe omroepen maken/inspreken.

Als je alleen de eindpunten heb, dan zul je onderweg de hele route moeten aanleggen. Feitelijk betekend dat gewoon een map bouwen. (incl voorgaande punten)

Optioneel kun je bij alle ook nog de hulp pijlen plaatsen/aanpassen.
Of dit allemaal moeilijk is ligt aan hoe bedreven en bekend je met omsi bent. Voor iemand die goed is met de mapeditor is het goed te doen/makkelijk. Heb je geen idee hoe je in de mapeditor werkt, zou ik het haast onmogelijk noemen om dit te doen. Maar gezien je dit vraagt, weet je nog niet hoe de mapeditor werkt of hoe omsi werkt met omroepen enzo. Anders had je het nooit gevraagt. Ik denk niet dat jij dit makkelijk kan doen. Omsi bestaat echt uit zelf studie en proberen, er is niemand die je dit kan/gaat leren.
Als ik jouw was zal ik lekker gaan rommelen en diep doorgronden hoe omsi werkt. Probeer dan eerst bijvoorbeeld grundorf aan te passen. Dat is allemaal een stuk overzichterlijker dan een map als bronsmeer.
Met wat duits, youtube filmpjes en handleidingtjes her en der moet je al een eind komen. Ook in bijna alle omsi bestanden staan een hoop comments (in duits) waar je toch best veel info uit kan halen. Ik ontdek de meeste dingen door gewoon te neuzen in de bestanden en ze proberen te lezen, begrijpen en maken.

Mvg Jordi
« Last Edit: Sunday 27 November, 2016, 12:34:28 by jor[D]1 »

*
Intercity
579 posts
Re: Zelf n buslijn aanmaken
« Reply #2 on: Sunday 27 November, 2016, 16:46:20 »
Hey Jor[D]1,

Thanks, ik ben inderdaad een leek wat omsi betreft. Echter als ik naar dit filmpje kijk : https://www.youtube.com/watch?v=7qlXSc5d860 dan ziet het er wel redelijk simpel uit, kan het veel kwaad als je in omsi gaat zitten rommelen dan? Gelukkig worden in de bronsmeermap wel alle halte's aangegeven dus dat moet niet zo'n probleem zijn :) Met behulp van die video kom ik er misschien wel uit, ik zal eens kijken. Het spreekwoord/gezegde luidt toch: Aldoende leert men?

*
Hogesnelheidstrein
5.154 posts
Re: Zelf n buslijn aanmaken
« Reply #3 on: Sunday 27 November, 2016, 22:26:07 »
Tja. Kan altijd kwaad als je iets anapast en het niet meer werkt/crasht.
Gewoon zorgen dat je een backup ofzo hebt en het kan terug veranderen.
Die video is wel voor omsi 1 houd daar rekening mee. in omsi 2 is het iets anders.