Poll

Wat vind jij van deze add-on?

Absolute topper, ik raad hem zeer aan.
9 (60%)
Een goede add-on, ik raad hem aan.
4 (26.7%)
Gemiddeld, de add-on heeft een aantal verbeterpunten.
2 (13.3%)
Matig, ik zou hem niet direct aanraden.
0 (0%)
Slecht, ik raad hem af.
0 (0%)

Total Members Voted: 15

 Albula Line: St Moritz - Thusis Route Add-On is nu beschikbaar!

******
TreinPunt.NL Administrator
Hogesnelheidstrein
1.522 posts
Albula Line: St Moritz - Thusis Route Add-On is nu beschikbaar!
« on: Thursday 01 September, 2016, 11:04:43 »
Albula Line: St Moritz - Thusis Route Add-On is nu beschikbaar op Steam

In deze add-on, gemaakt door Thomson Interactive, kun je de 65 kilometer lange Albula route berijden, van Thusis naar St. Moritz. Deze route werd aangelegd tussen 1898 en 1903. Om ervoor te zorgen dat er geen tandradbanen nodig waren om de treinen veilig te laten stijgen en dalen, is de route kunstmatig verlengd met keerlussen om de maximale helling niet boven de 3,5% uit te laten komen. Vanaf 1930 rijdt de beroemde Glacier Express over dit traject. Het traject staat op de erfgoedlijst van Unesco.

De route bevat speciaal ontwikkelde bovenleiding, het seinensysteem van de RhB en 16 gedetailleerde stations. Ook zijn er meer dan 130 bruggen en tunnelportalen ontwikkeld voor de route.
Het meegeleverde materieel bestaat uit de GE 4/4 III elektrische locomotief met Glacier Express rijtuigenset, verder is er de Lb-v platte containerwagon meegeleverd. De textures van de rijtuigen zijn seizoensafhankelijk. Verder heeft de GE 4/4 III een stroomafnemer die in tunnels automatisch met de bovenleiding omhoog of omlaag gaat.

De route is QuickDrive compatibel, bevat 7 Career scenario's, 1 Free Roam scenario, 3 Railfan scenario's én 1 "Passenger Mode" scenario.

Lees meer: Hier  


Wat is jouw mening? Schrijf als eerste een review over deze add-on!
TreinPunt Forum en Discord Administrator. Vragen of opmerkingen? Ik hoor het graag!
Kijk ook eens in mijn album op http://steamcommunity.com/profiles/76561198011562087/screenshots/. ;)

*
Intercity
Railbestuurder
572 posts
Re: Albula Line: St Moritz - Thusis Route Add-On is nu beschikbaar!
« Reply #1 on: Thursday 01 September, 2016, 18:11:41 »
Eerste ritje gemaakt :) De route is echt prachtig, maar het geluid van de GE 4/4 III Electric Locomotive is helaas standaard TS geluid. Dit doet echt afbreuk aan de beleving, ik hoop dan ook dat DTG/Thompson Interactive het geluid snel zullen vervangen voor custom sounds en/of dat een andere ontwikkelaar een mod of loc uitbrengt voor deze route.

*
Intercity
Railbestuurder
572 posts
Re: Albula Line: St Moritz - Thusis Route Add-On is nu beschikbaar!
« Reply #2 on: Thursday 01 September, 2016, 20:58:25 »
Hier nog een paar screens ::)

*
Sprinter
230 posts
Re: Albula Line: St Moritz - Thusis Route Add-On is nu beschikbaar!
« Reply #3 on: Friday 02 September, 2016, 16:04:18 »
Heb nog even de andere forumberichten over deze route nagelezen, nu ben ik toch benieuwd of deze nieuwe route de opgekochte freeware route is en die ze op vele punten ge-update hebben, Zojuist nog even een stukje op de freeware route gereden, wat is het landschap toch mooi weergegeven, dit kan haast niet mooier. Nu ben ik op spoortechnisch gebied een absolute leek,dus daarover kan ik niets zeggen. Het enige minpuntje wat ik tegen kom is dat achter de tunnelingangen de berg doorloopt, maar zodra je daar doorheen bent zit je ook in een tunnel. Als DTG route vergelijkbaar is met de freeware is het, denk ik,  de aanschaf zeker waard.

*
Intercity
Railbestuurder
572 posts
Re: Albula Line: St Moritz - Thusis Route Add-On is nu beschikbaar!
« Reply #4 on: Sunday 04 September, 2016, 15:04:51 »
Klik hier voor mijn nieuwste video: Train Simulator 2016 Albula Line


******
TreinPunt.NL Administrator
Hogesnelheidstrein
1.522 posts
Re: Albula Line: St Moritz - Thusis Route Add-On is nu beschikbaar!
« Reply #5 on: Saturday 15 October, 2016, 16:23:41 »
Thomson Interactive heeft aangekondigd dat ze bezig zijn met hun eerste Enhancement Pack voor deze route.

Van hun website:
Quote
Technical Highlights
 • Ge 4/4 III Locomotive 650 in Unesco livery
 • EWII A and B coaches featuring:
  -Three position passenger view for the EWII B coach
  -Seasonal timed operation of internal lighting for all coaches
  -Random window animation on a per coach basis viewable externally and internally
  -Rain effects
 • Za type tank wagons in new condition and weathered finish
 • Sp-w flatbed wagon in new condition
 • Sp-w flatbed wagon in weathered finish with highly detailed timber load
 • Winter snow effects for all vehicles
 • Temporary speed restriction signage and models with seasonal timed lighting effects
 • New scenarios for our Albula Line route
 • ... and another interesting item of rolling stock not yet shown!

**
TreinPunt.NL Vriend
Sprinter
248 posts
Re: Albula Line: St Moritz - Thusis Route Add-On is nu beschikbaar!
« Reply #6 on: Monday 26 December, 2016, 11:48:44 »
Deze route ter gelegenheid van de eindejaars uitverkoop gekocht, samen met het enhancementpack. Is het de moeite waard? Ik vergelijk deze route met de gratis freeware route, die onvoorstelbaar mooi is. Waarom zou je deze dan nog kopen?

- Echt RhB materieel, zoals de Glacier express panorama rijtuigen
- Zwitsers seinstelsel in plaats van de Duitse seinen
- Snelheidsbeperkingen zijn goed zichtbaar
- spoorbreedte 1000 mm, waardoor het duidelijk realistischer is.
- Een aantal career scenarios, die overigens minder moeilijk zijn dan het lijkt.
- Een loc met wat afwijkende bedieningselementen
- Veel mogelijkheden om railfan scenarios toe te voegen, naast de drie die die erbij worden geleverd.
- Veel prijsvriendelijker dan de Zwitserse routes van Zwitserse oorsprong.

Wat ga je missen:
- De freeware route speelt zich in een iets eerder tijdperk af
- Het Bernina traject van Tirano naar Samedin

Wat kan beter:
- 1 loc is wat mager, zelfs met het enhancement pakket erbij.
- erg weinig goederenwagons

Mijn advies is om het enhancement pakket erbij te komen. Je krijgt dan ene extra livery, regiotrein rijtuigen, bagagerijtuig, twee modellen goederenwagons en enkele extra scenarios.



*
Hondekop
135 posts
Re: Albula Line: St Moritz - Thusis Route Add-On is nu beschikbaar!
« Reply #7 on: Saturday 29 April, 2017, 20:35:43 »
De langzaamste sneltrein in Train Simulator 2017!

Met een slakkengangetje gaat het. Maar wat deert het, als je over een van de mooiste spoorlijnen in Europa rijdt.  In een luxueus panoramarijtuig, of juist in de rode standaardrijtuigen van de Rhätische Bahn: het maakt niet uit. Een treinreis door deze adembenemende omgeving laat bij iedereen een diepe indruk achter. Met als absolute hoogtepunt van de reis, het Landwasserviaduct bij Filisur. Een beetje spoorliefhebber weet direct waar ik het over heb : De Albulabahn van Chur naar St. Moriz.

Deze ervaring is sinds kort ook te beleven in Train Simulator 2017. In september van vorig jaar is de Albulabahn, geproduceerd door Thomson Interactive in samenwerking met DTG, gereleased op Steam. Even later, 12 november 2016, gevolgd door RhB Enhancementpack 01. In onderstaand artikel nemen we beide pakketten kritisch onder de loep. 

De Route: Werkelijkheid versus TS2017
In werkelijkheid  hebben de treinen die over de Albulabahn gaan als beginpunt het station Chur. Hier geven de reizigerstreinen van de Rhätische Bahn aansluiting op de treinen van de Zwitserse Staatsspoorwegen  (SBB). Vanuit het centrale station van Chur gaat het eerst een stuk westwaarts langs de rivier de Rijn. Na het station Reichenau-Tamins splitsen de wegen zich. De lijn naar Disentis gaat verder westwaarts terwijl de Albulabahn  met een scherpe bocht nu in zuidelijke richting afbuigt. Tot en met Thusis bevind de trein zich in een uitgestrekt dal, en is de rit relatief vlak. Na station Thusis maakt de trein een 180 graden bocht over de Hinterrhein, waarna de klim begint. De trein gaat hierbij het dal in van de Albula-rivier, welke hij gedurende de hele rit zal aanhouden. Rijdend over het beroemde Landwasserviaduct wordt Filisur bereikt, waar ook de lijn uit Davos samenkomt. Na Bergün begint het echte klimwerk. Met een stijgingspercentage van meer dan 35 promille gaat het via keerlussen en –tunnels omhoog richting Preda. Dit is, samen met het Landwasserviaduct, het beroemdste stuk van de lijn. Net na Preda, in de Albulatunnel, wordt het hoogste punt bereikt van de route: 2328 meter boven zeeniveau. Ter hoogte van Bever, waar ook de lijn naar Scual-Tarasp aansluit, wordt het Engadin bereikt. Tussen Bever en Samedan wordt het landschap weer relatief vlak. De laatstgenoemde plaats, is ook het beginpunt van de lijn naar Pontresina en Tirano over de Berninapas. De Albulabahn eindigt enkele kilometers verderop in St. Moritz, welke plaats eveneens  het eind- en beginpunt is van een andere beroemde spoorverbinding: de Bernina-Bahn.

In de “Albula-Line Add-On” voor TS2017 wordt het fraaiste gedeelte van de route meegeleverd: het traject Thusis-St.Moritz. De route is, voor zover TS dat toelaat, zeer realistisch omgezet. Een van de beste in Train Simulator op dit moment! Zo zijn alle bijzondere bouwwerken zoals bruggen, lawinegalerijen en stations natuurgetrouw nagemaakt en geïmplementeerd in de route. Dit geld eveneens voor het Zwitserse bovenleiding-systeem en seinstelsel. Daarover later meer. Alle objecten zijn voorzien van seizoensgebonden texturen, waarbij ook aan de lente en herfst is gedacht bij de vegetatie. Uiteraard is er ook verlichting aanwezig voor eventuele avondlijke en nachtelijke ritten op de route. En niet onbelangrijk: ondanks de gedetailleerde omzetting blijven de prestaties van de game zeer stabiel.  Ook met het toevoegen van (verschillend) rollend materieel. (Dit is uiteraard ook afhankelijk van de specificaties van uw desk- of laptop, maar in principe zou de route zeer goed berijdbaar moeten zijn. Ook met minder krachtige hardware.)   Mét verlichting kan het zijn dat het spel meer zal haperen, maar dat is een algemene issue in TS. Dit gaat dus niet alleen op voor deze route. Kortom: al deze positieve elementen samen maakt het rijden op deze route een plezierige ervaring.

Wat daarentegen wel mist, is het traject Thusis-Chur. Het is weliswaar niet het meest bekende en geliefde deel van de route, maar zou veel extra mogelijkheden voor scenario’s opleveren. Zo komen in Chur de RhB treindiensten naar Disentis/Mustér(-Andermatt), Arsoa, Scuol-Tarasp, en Landquart-Schiers hier samen. Bovendien komt er veel verschillend SBB reizigersmaterieel door Chur, evenals enkele goederentreinen. Er is momenteel al materieel voor Zwitserland beschikbaar (zowel Payware als freeware), en het is jammer dat die hier niet ingezet kunnen worden. Omdat de route zich specifiek richt op de Albulabahn, is de Bernina-Bahn niet toegevoegd. 


Rijden op de Albula: Het Materieel
Bij aankoop van de “Albula Line: St Moritz - Thusis Route Add-On” ontvangt u de elektrische lok GE 4/4 III en de daarbij passende Glacier Express Panoramarijtuigen (incl. 1e, 2e klasse en buffetrijtuig) en Lb-v container  goederenwagons. Al het materieel is in een hoge kwaliteit geproduceerd, met een scherp oog voor de realisme en genot. Een duidelijk voorbeeld ervan zijn de opengevouwen folders op ieder tafeltje van de Glacier Express. In principe overbodig voor het rijden van de trein, maar het versterkt het realiteitsgevoel als virtuele reiziger aan boord. De locomotief is voorzien van dynamische nummering (nummers 641-652), waarbij tijdens het plaatsen automatisch het bijbehorende stadswapen genereerd wordt door de sim. Er zijn enkele bijzondere features te bekennen op de loc. Met name de ‘dynamische stroomafnemer’ is een mooie noviteit. Bij het overrijden van markers in de route, welke geplaatst zijn bij tunnels en lawinegalerijen, zakt of stijgt de panto mee met de waslijn (ofwel stroomdraad).   Dit is alleen van toepassing op de GE 4/4 III, aangezien andere locomotieven in TS niet met deze scripts zijn voorzien. Ten tweede kent de machine meerdere rijstanden, welke instelbaar zijn in de cabine. Er is een stand voor het rijden bergafwaarts, bergopwaarts, rangeren, en last but not least een cruise control.  De reactie van de loc op uw handelingen in de cabine, verschillen duidelijk per stand.  Dit is een kwestie van oefening baart kunst. De cruise control is bij een latere update verbeterd, en zorgt ervoor dat de loc zowel bij berg op- als afwaarts de door de gebruiker ingestelde snelheid (middels het tractiewiel) blijft behouden. Hierdoor is het ook mogelijk om tijdelijk het uitzicht aan te schouwen vanuit de luxe rijtuigen tijdens de rit. Het beveiligingssysteem is ook op realistische wijze geïmplementeerd in de loc.  Al het rollend materieel is overigens voorzien van realistische wintertextures.

Het grote nadeel van het meegeleverde materieel is de schaarse hoeveelheid ervan. Zoals zo vaak in DTG add-ons wordt maar een beperkt aantal locomotieven met rijtuigen danwel goederenwagons uitgegeven. Met het  meegeleverde materieel, is het alleen maar mogelijk de Glacier Express combinatie (6 of 9 rijtuigen als standaard consist meegeleverd), een containergoederentrein of eventueel gemengde trein samen te stellen. Dat terwijl er veel meer combinaties in de dagelijkse dienstregeling rondrijden. Het is daarom bij deze route een must ook het RhB Enhancement Pack aan te schaffen.

Bij aankoop van de “RhB Enhancement Pack 01– Add-On” ontvangt u de “Unesco Weltkulturerbe”  livrei (nummer 650) van de GE 4/4 III, de standaard personenrijtuigen “Einheitswagen II”, type A en B incl. bagagerijtuig en bovendien Sp-w en Za-tank goederenwagons. Met het aanschaffen van dit pakket kunt u de realiteit pas écht gaan nabootsen. Zo kunnen samenstellingen gemaakt worden (naar realiteit) met Einheitswagen gecombineerd met de Glacier Express. Of juist een speciaal houtransport of gemengde goederentrein, eventueel zelfs nog gecombineerd met een standaard reizigerstrein. Variaties zijn er – ook in de echte wereld – genoeg! Een korte research naar de mogelijkheden door middel van video’s kijken op YouTube doet dan wonderen. Ook in dit pakket zijn enkele bijzondere features verwerkt. Zo branden de lampen in het rijtuig feller naar gelang het donkerder is. Maar vooral, bij zonnig weer openen automatisch de ramen (op verschillende random hoogtes) van de rijtuigen. Daarnaast zijn er enkele snelheidsbeperking-borden meegeleverd voor gebruik in de scenario editor.  Tot slot is ook dit uitbreidingspakket voorzien van realistische wintertextures.

Toch ook hier enige sceptische noten. Op de  Albulabahn is veel meer materieel te vinden dan alleen de GE 4/4 III. Zo zijn ook de GE 4/4 I, GE 4/4 II (601-610, 611 633) GE 6/6 II (701-707) onmisbare locs in het reiziger- en goederenverkeer. En vergeet de nieuwe ABe 8/12 ofwel Allegra-treinstellen (3501-3515) niet, welke nu zowel in 3 als in 4 rijtuigen variant rond rijden. Vaak gecombineerd overigens met de wel aanwezige Einheitswagen II en de niet aanwezige standaard panoramarijtuigen van de RhB. Misschien is het ontbreken van sneeuwruimmaterieel nog de grootste afwezige. Zo mist de Xrot e Schneeschleuder, en/of de stoomvariant Xrot d 9213. En ook de markante Spurpflug X 9143 en RhB - Xk 9132 zijn niet van de partij. De Albula en Bernina-Bahn staan er juist om bekend ook in de winter bereden te worden. 

Voor het materieel wat wel aanwezig is kan naast de in overhand aanwezige positieve zaken, wel enkele kanttekeningen worden geplaatst. Zo maakt de GE 4/4 III gebruik van hergebruikte geluiden van de Duitse BR 101. Het komt enigszins overeen, maar de afwijking is te groot om onopgemerkt te blijven. Dat doet werkelijk af aan de totale ervaring. Bovendien is één reskin in het Enhancement Pack wat karig. Zo rijden er veel meer van dat type met totaalreclame rond, waaronder één met COOP (nummer 641) en één rood-zilvere “Glacier on Tour” (nummer 651) variant.  Tot slot nog een storende bug: De vouwbalg wordt ook bij de koppeling tussen het rijtuig en de locomotief dan wel goederenwagon gegenereerd. In de echte wereld zou dat een doodzonde zijn, maar in Train Simulator blijkt alles mogelijk te zijn .

Gaat verder in volgende post!
« Last Edit: Saturday 29 April, 2017, 20:38:13 by 2561 »

*
Hondekop
135 posts
Re: Albula Line: St Moritz - Thusis Route Add-On is nu beschikbaar!
« Reply #8 on: Saturday 29 April, 2017, 20:37:37 »
Payware Albula versus Freeware Albulabahn
Al lang voordat de payware route uitwas, bestond ook al een freeware Albulabahn-route welke nog steeds te verkrijgen is op verschillende rail-sim sites. De vraag komt dan ook al snel opborrelen: Waarom zou ik een route kopen als deze al gratis beschikbaar is? De oude route is immers vele malen groter (beschikt ook over de trajecten St. Moritz-Tirano, en Samedan- Pontresina).  Dit klopt inderdaad. En wat mij betreft doet deze niet onder voor trein simulator van nu, ondanks dat deze toch al enige jaren gedateerd is. Het grote nadeel alleen is dat het materieel ervoor ontbreekt. Een normaalspoor DB Br 143 met Silberlingen is geen gezicht op zo’n mooie route. Jammer genoeg klopt de spoorbreedte van die route – bij gebrek aan beter- ook niet, evenals de aanwezige Duitse signalen. Daarnaast worden er objecten van bijvoorbeeld Hagen-Siegen (ookwel Ruhr-Sieg line geheten) voor de route gebruikt, wat toch al snel de indruk geeft dat het er in het echt anders uit ziet. Gezien de nieuwe payware route erg realistisch (met originele bouwwerken) is omgezet, is de stap snel gemaakt naar de nieuwe versie. Maar ik zou willen zeggen: het één versterkt het ander. Met aanschaf van de payware route, en eventueel het uitbreidingspakket, kan in de oude route weer leven worden geblazen. Het is nu in ieder geval mogelijk om met RhB materieel van St.Moritz of Samedan via Pontresina de Beninapas te bedwingen.

Prijs-kwaliteitverhouding
Voor de  “Albula Line: St Moritz - Thusis Route Add-On” wordt de standaardprijs gerekend voor routes van DTG: 29,99 EUR. Gezien de zeer net omgezette route, mooie treinmodellen van de GE 4/4 III, Glacier Express rijtuigen en Lb-v container goederenwagons, en de hoge performance, is het die prijs wel waard. Het Enhancement Pack is misschien wel wat aan de hoge kant met 13,99 EUR. Je ontvangt zeer zeker enkele goed uidgevoerde  nieuwe modellen (de standaard personenrijtuigen “Einheitswagen II”, type A en B incl bagagerijtuig en bovendien Sp-w en Za-tank goederenwagons), maar er had meer potentie in gezeten. Wanneer ook meerdere repaints van GE 4/4 III waren meegeleverd (i.p.v. maar één: de “Unesco Weltkulturerbe”  livrei ) en standaard Panorama rijtuigen en/of ook de Einheitswagen II in de oude kleurstelling (met zwarte band om de ramen), was het de prijs waard geweest. De totaalprijs van beide Add-ons komt uit op 43,98 EUR. In verhouding tot de enige andere Zwitserse payware-route (de SBB-route 1) welke rond de 45,-EUR kost, krijg je meer waar voor je geld. Ondanks dat in de SBB-route veel meer (AI-)treinen zijn toegevoegd, komt de Albulalijn qua prestaties en ervaring het dichtste bij de realiteit. Dit komt voornamelijk door de kwaliteit van de objecten en treinmodellen, welke op de Albulabahn fantastisch zijn omgezet.

Conclusie
De aanschaf van deze route is bijna een must voor iedere spoorliefhebber. Het mag duidelijk zijn dat het totaalbeeld van de route en materieel  zeer positief is. In dat opzicht mag ook gehoopt worden dat de Bernina-Bahn hier nog als extensie bij komt, het liefst met het bijpassende ABe 4/4 III en Allegra materieel.  Wat wel gemist wordt is het traject Thusis-Chur en meer rollend (sneeuwruim-)materieel van de RhB. Nu is er destijds wel te kennen gegeven dat achter de schermen ‘nog wel gewerkt wordt aan een uitbreiding’ maar wat dat precies inhoud is onbekend. Te hopen is dat het geen DTG-melkkoe gaat worden aan verschillende payware add-ons voor de route. Iets wat DTG wel vaker doet, en door de meeste gebruikers niet gewaardeerd wordt. Afijn, beide add-ons zijn momenteel via Steam te koop. Misschien is het handig een volgende Sale-actie  af te wachten. Met name het Enhancement Pack is wel eens in de korting geweest.

Ter afsluiting enkele screenshots gemaakt op de Albulabahn van Thomson Interactive/DTG, en voor de volledigheid ook een op de freeware Albulabahn v2, rijdend op de Bernina Bahn. Hier te zien bij de doorkomst van het bekende Brusio-viaduct.

Voor het besproken Enhancement Pack 01: https://goo.gl/4Df5ac
« Last Edit: Saturday 29 April, 2017, 20:39:59 by 2561 »