Can we help you?


Please search the forums before asking a question. It may be answered already.

[Routes] portaalmasten en TSRE5

*
Hondekop
151 posts
portaalmasten en TSRE5
« on: Thursday 24 October, 2019, 21:37:22 »
Hallo allemaal,
Eindelijk weer tijd gevonden om lekker te bouwen aan mijn route, den haag, leiden, haarlem, amsterdam en verder beide kanten uit,
TSRE5 werkt lekker! ik wilde portaalmasten plaatsen op een lang dubbelspoor track en liep toen tegen een probleem aan en wel het volgende: ik krijg het midden van de portaalmast niet met autoplacement boven het midden van het dubbelspoortrack. het midden van de protaal mast komt of boven het linker of rechterspoor van het hele dubbelspoor..... herkent iemand dit probleempje? is er een andere oplossing dan handmatig elke portaalmast naar rechts of links te plaatsen? hoop dat iemand hier een oplossing voor heeft. met de msts route editor gaat het bijna niet omdat de route qua file al erg groot geworden is.....
bij voorbaat dank voor jullie reacties!
met vriendelijke trainsim groet,
Marcel

*
Hogesnelheidstrein
Student
3.525 posts
Re: portaalmasten en TSRE5
« Reply #1 on: Thursday 24 October, 2019, 22:08:19 »
Ah, je hebt een gevoelig punt in TSRE gevonden. Ik sta er normaal gesproken niet zo bij stil, omdat ik mijn bovenleidingsmasten zelf maak en op een specifieke manier gebruik, maar ik kan me voorstellen dat als je van objecten van anderen gebruikt je vast zit aan die manier van werken.

Ik heb even in TSRE5 geneusd, en er is een oplossing: in TSRE zit naast de knop auto-placement een knop met 3 puntjes: als je daarop klikt krijg je een set extra opties voor je auto placement.
Hierin kan je ook de x-offset instellen voor je auto-placement, waarmee je de portalen het ingevuld aantal meters opzij kan plaatsen (in de aloude MSTS-geometrie is de afstand tussen de sporen net iets minder dan 5 meter, dus je offset is dan om en nabij 2,5 meter, 2.4925 meter om heel precies te zijn). Als je dan "stick to target" uitschakelt en met auto-placement aan op het spoor klikt zouden de portalen gecentreerd moeten zijn tussen je sporen.

Hieronder een voorbeeldje met mijn eigen waslijn, ik heb een Y-rotatieoffset moeten toevoegen om ervoor te zorgen dat mijn waslijnen netjes uitgelijnd zijn met het spoor, omdat voornoemde snap-techniek vereist dat de objecten juist haaks op het spoor ontworpen zijn.
Groet,
Robert

Moderator Treinpunt.nl
Webmaster Treinenwereld.eu

Voor het meest verse nieuws over ontwikkelingen, klik hier!

*
Hondekop
151 posts
Re: portaalmasten en TSRE5
« Reply #2 on: Friday 25 October, 2019, 15:58:58 »
Hartelijk dank Robert!!
Dat is inderdaad de oplossing!!!

Je hebt het over een gevoelig punt in TSRE....
Misschien heb ik er nog een gevonden, gebruik van de "f" toets geeft een spoordijk onder het railbed ..... je saved dan en als het goed is zou de dijk dan ook onder het railbed moeten liggen in MSTS.... zeker als de route wat groter is dan wordt deze niet laten zien. Op eerder gelegde stukken van een paar maanden terug worden ze gewoon weer gegeven.... maar dat is makkelijk op te lossen door een embedment te plaatsen. tijdelijk los ik het op door de ondergrond op te hogen......
Was dit fenomeen je bekend?

Jij hebt trouwens een prachtig ouderwets portaal gebruikt in je picture.....!
Is er ergens een plek waar ik deze kan downloaden?
Lijkt me erg mooi bijvoorbeeld tussen Amsterdam en Haarlem!
Nogmaals hartelijk dank !

groeten Marcel

*
Hogesnelheidstrein
Student
3.525 posts
Re: portaalmasten en TSRE5
« Reply #3 on: Friday 25 October, 2019, 18:00:21 »
Hoi Marcel,

Bedankt voor het compliment! De portalen zijn op dit moment nog niet te downloaden, voornamelijk omdat de set nog lang niet compleet is.

De spoordijk met F is een beetje een gemene, dat heeft onder meer te maken met MSTS compatibiliteit: MSTS heeft twee "grids", een fijnmazig grid dat je in RE ziet als je op korte afstand bent en in TSRE en OR het default grid is. Dit fijnmazige grid heeft stappen van 8 bij 8 meter.

MSTS heeft daarnaast voor grotere afstanden in RE en in MSTS zelf ook nog een "grof" grid van 16x16, waarin kleine terreinnuances dus wegvallen, hoewel rond het spoor normaal gesproken het fijnmazige grid gebruikt zou moeten worden.
Waarschijnlijk zou de dijk dus in OpenRails wel zichtbaar zijn. Desalniettemin: voor spoordijken gebruik ik zelf de spoordijken van Norbert Rieger (http://dbtracks.com). Deze geven in beide simulatoren goed weer en zijn een stuk stabieler dan het terreingrid van MSTS/OR/TSRE (en zijn met behulp van TSRE goed te leggen omdat je gewoon de ligging en positie van je spoorstukken kan kopiëren).
« Last Edit: Friday 25 October, 2019, 18:08:49 by rjz222 »

*
Intercity
547 posts
Re: portaalmasten en TSRE5
« Reply #4 on: Saturday 26 October, 2019, 12:14:37 »
Lijkt me erg mooi bijvoorbeeld tussen Amsterdam en Haarlem!

Tussen Amsterdam en Haarlem stonden andere masten, de zogenaamde vlinderportalen.
Die heb ik lang geleden wel eens uitgebracht met ook de driescharnierportalen, in mijn bovenleidingspakket:

https://www.treinpunt.nl/forum/downloads/?sa=details;lid=2368

Zowel de vlinderportalen als de driescharnierportalen in dat pakket (daar kloppen de details niet van) kunnen nog wel een flinke upgrade gebruiken...
Huidige projecten: Bietentrein | TEE DE-IV | Plan E-rijtuigen
Meer info over mijn actuele projecten te zien op mijn  Project Blog