Can we help you?


Please search the forums before asking a question. It may be answered already.

 Kruising afdekken met seinen

*
Hogesnelheidstrein
Student
3.525 posts
Kruising afdekken met seinen
« on: Tuesday 09 June, 2015, 13:14:21 »
Hallo allemaal,

Ik zit vrees ik met een complex probleem, dus ik verwacht niet al te snel antwoord.

In mijn route kom ik bij station Oudenbosch over een kruising met een tramlijn. Deze heb ik aangelegd volgens dit principe. Vervolgens heb ik dit met seinen afgedekt, en wat blijkt: in explore route blijven alle seinen op veilig staan, terwijl ze in acts allemaal permanent op rood vallen.

Ik heb al een hele lading seinlay-outs geprobeerd: de in werkelijkheid aanwezige seinen, de in werkelijkheid aanwezige seinen met een aantal schaduwseinen voor linkerspoor en elke kruising met 4 seinen dicht op de kruising, maar tot nu toe zit er weinig schot in, behalve dat de kruising waar zich géén afdekking bevind op het treinspoor wel wordt vrijgegeven voor de tram.

Heeft iemand enig idee waarom de afgedekte kruisingen, in al deze situaties, zowel voor treinen als voor trams niet worden vrijgegeven? Ik heb al verschillende internationale websites afgesnuffeld, maar deze bewuste situatie ben ik nog nergens tegengekomen.

EDIT: nog een zekerheidstest in OR leert dat OpenRails geen last van dit probleem lijkt te hebben.
« Last Edit: Tuesday 09 June, 2015, 13:37:58 by rjz222 »
Groet,
Robert

Moderator Treinpunt.nl
Webmaster Treinenwereld.eu

Voor het meest verse nieuws over ontwikkelingen, klik hier!

*
Hogesnelheidstrein
www.kerap.tk
1.315 posts
Re: Kruising afdekken met seinen
« Reply #1 on: Tuesday 09 June, 2015, 23:49:12 »
Ten eerste vraag ik me af waarom je geen xtracks stukken gebruikt hebt, die zijn er voor praktisch elke hoek en hebben direct de nodes goed zitten, want dat is namelijk het eerste wat ik denk: dat je nodes niet goed georiënteerd zijn.

Ik zou beginnen eens dezelfde situatie verderop op een nog onbebouwd stuk van dezelfde route met xtracks delen te leggen, de seinen zo simpel mogelijk realistisch te plaatsen, en eens te kijken wat er dan gebeurt. Daarna kan je de "kopie" weer weghalen. Dan weet je in ieder geval of het daar aan ligt, alhoewel ik het, als ik jou was, voor de zekerheid alsnog met genoemde xtracks stukken zou leggen.

Verder neem ik aan dat je met "afgedekt" bedoelt dat het traject door seinen beveiligd wordt?

En komt er in deze situatie enkelspoor voor? Dat is in combinatie met seinen altijd lastig, heb er een tijdje terug zelf nog een topic over geopend.

Mocht er nou geen enkelspoor in jouw situatie voorkomen, en het probleem zich met xtracks stukken nog voor blijven doen heb je zeer waarschijnlijk met een beperking of bug van msts te maken, wat weer zou verklaren waarom het in open rails wel werkt. In dat geval kan je kiezen je op open rails te richten of desnoods static groene seinen te maken.

Grtz Steve

*
Hogesnelheidstrein
Student
3.525 posts
Re: Kruising afdekken met seinen
« Reply #2 on: Wednesday 10 June, 2015, 08:55:40 »
Nou, laat ik beginnen: het treinspoor bestaat uit 3 sporen, 2 hoofdsporen en een rangeerspoor, het tramspoor (1067mm) is enkelspoor. Doordat het tramspoor dus een afwijkende spoorbreedte heeft, is Xtracks geen optie (Ja, of ik moet er substitutiestukken voor fabrieken). De steam4me-pagina die ik link is daar dus een fix voor, die hetzelfde effect zou moeten hebben. Ik zal dit voor de zekerheid nog een keer met een setje Xtracks-stukken aanleggen voor de zekerheid, maar in principe zou dat dus hetzelfde effect moeten hebben.

Met afdekken bedoel ik inderdaad dat de kruising aan alle kanten door seinen wordt beveiligd, is een term voor het van seinen voorzien van een bijzonder gevaarpunt ;).

*
Hogesnelheidstrein
www.kerap.tk
1.315 posts
Re: Kruising afdekken met seinen
« Reply #3 on: Wednesday 10 June, 2015, 11:02:26 »
Aaah, kaapspoor, dan is dat inderdaad het makkelijkste. Probeer het inderdaad voor de zekerheid toch even met xtracks, dan kan je het ook als reden uitsluiten. Ik zou het eerst met een xtracks stukje werkend krijgen, en dan pas op het stuk met zelfgemaakte nodes. Eerst de "gewone" manier, dan de experimentele. Dan weet je achteraf ook zeker dat het geen enkel verschil maakt.

Ten slotte nog een andere belangrijke vraag: rijdt er al tegenverkeer in de act? Zo nee, zou je gewoon groen moeten krijgen,

*
Hondekop
109 posts
Re: Kruising afdekken met seinen
« Reply #4 on: Wednesday 10 June, 2015, 16:17:45 »
kijk met de activity editor met voldoende vergroting naar een verdachte kruising en kijk of de kruising een punt heeft. Het zijn in werkelijkheid twee samenvallende punten, dus als je twee punten ziet is het fout want dan vallen ze niet samen.. Valt het niet samen, dan krijg je de seinen nooit goed. Zie je geen enkele punt, dan heb je geen kruising. dit is zeker het geval als je twee railstukken kruisend over elkaar legt .   Alleen met echte kruising stukken KAN de route editor een kruising goed leggen, maar doet het niet altijd.
Als het fout zit kun je handmatig een correctie aanbrengen, Zie hiervoor op het steam4me naar de handleiding
bij tutorials ->  route design ->  interlocking signals

*
Hogesnelheidstrein
Student
3.525 posts
Re: Kruising afdekken met seinen
« Reply #5 on: Friday 12 June, 2015, 19:24:46 »
*hamerhamerhamer* *zaagzaagzaag*

Nou... het eens met Xtracks stukken geprobeerd, en dat gaat warempel goed... Ik ga nog maar eens goed kijken naar die nodes en de precieze issues waar MSTS hier mee kampt, misschien zitten er voorseinen en wissels in de weg.

Wordt vervolgd.

EDIT:
*Nog meer gehamer en gezaag...*

Al mijn gesleutel met de beveiliging ten spijt lijkt het toch in de nodes te zitten. Ik ga er nog wat werk aan hebben als ik het zo zie...
« Last Edit: Friday 12 June, 2015, 22:29:23 by rjz222 »

*
Hogesnelheidstrein
Student
3.525 posts
Re: Kruising afdekken met seinen
« Reply #6 on: Saturday 13 June, 2015, 15:46:55 »
Na heel veel werk nog maar eens goed naar de trackdatabase zitten kijken... blijk ik maar één kruis volledig te hebben uitgewerkt in de TDB (ook ik ben soms gewoon een ezel), waar de anderen schijnbaar gemist zijn omdat ik nog iets anders moest doen... Altijd leuk.

Nu werken de tramseinen iig wel goed, alleen nog achterhalen waarom het inrijsein van Oudenbosch nog moeilijk doet.

EDIT: dat bleek gewoon een kwestie van een om zeep gegane marker. Dat is nu ook gefixt, dus we kunnen van alle kanten de kruising passeren.
« Last Edit: Saturday 13 June, 2015, 16:20:34 by rjz222 »

*
Hogesnelheidstrein
www.kerap.tk
1.315 posts
Re: Kruising afdekken met seinen
« Reply #7 on: Saturday 13 June, 2015, 17:28:18 »
Jeey! Als je dalijk verkeer over het enkelspoor laat rijden, kan je ook nog problemen gaan krijgen, dan is het een kwestie van spelen met tijden enzo. Zoals ik al zei blijft seinen met enkelspoor altijd lastig.

*
Hondekop
109 posts
Re: Kruising afdekken met seinen
« Reply #8 on: Thursday 06 August, 2015, 17:23:17 »
Als je twee spoor stukken elkaar laat kruisen, dan heb je nog geen kruising dus beveiliging met seinen zal niet kunnen werken.  Wel is het mogelijk volgens een instructie blad van Steam-for-me met de naam "creating a diamond crossing"  om zonder een "xover railstuk"  toch een echte kruising te maken. Zie hiervoor
http://msts.steam4me.net/tutorials/make_xover.html
Behalve een kruising probleem is er ook een probleem me de Xtracks Engelse wissels. Daarin zit geen beveiliging voor de twee bochten waar dus de treinen elkaar in de flank rijden omdat de "track lijnen" elkaar niet raken. Zie
http://msts.steam4me.net/tutorials/fix_dbl_slips.html

*
Hogesnelheidstrein
Student
3.525 posts
Re: Kruising afdekken met seinen
« Reply #9 on: Thursday 06 August, 2015, 20:40:38 »
Wim, deze problemen waren mij reeds bekend, dus had ik (dacht ik) bovenstaande handleidingen prima gevolgd. Blijkbaar is daar destijds iets in misgegaan, dat is inmiddels verholpen ;).