FAQ

Dat klopt. Deze route bevat namelijk niet de mappen "ACTIVITIES, "PATHS", "SERVICES", en "TRAFFIC". Deze mappen zijn benodigd om de route in MSTS zichtbaar te maken. Je kunt vier mappen zelf aanmaken in de map ?:/Program Files/Microsoft Games/Train Simulator/ROUTES/UT-AH. Je kunt ook deze kleine update downloaden. In deze update zitten deze vier mappen. In de readme staat uitgelegd hoe je deze kleine update moet installeren.

Kom je er ondanks dit niet uit, post dan een nieuw topic op het forum.

MSTS, alleen het spel zelf dus, kost rond de € 10,-.

 • Tsunpack fix installeren (dit hoeft natuurlijk maar eenmalig).

 • Keuze maken uit een activity
  Voor een acitivity moet je eerst de betreffende route installeren. Deze zijn hier te vinden. Een handleiding vind je hier

 • Je hebt nu als het goed is de route en activity gedownload. Kijk nu eerst in de readme (leesmij) voor een overzicht van het benodigde materieel. Soms staat in de readme (leesmij) waar het materieel is te downloaden. Indien dit er niet staat, probeer dan logisch te redeneren. Heb je een Nederlandse activity gedownload zal het materieel waarschijnlijk hier op Treinpunt te downloaden zijn. Duits materieel zal waarschijnlijk op the-train.de te downloaden zijn etc.

  Je zal ongetwijfeld een keer meemaken dat je een loc of treinstel echt niet kan vinden. Gebruik dan eerst de zoekfunctie (wellicht zocht iemand anders ook al naar deze trein). Kom je het antwoord niet tegen? Open dan een nieuw topic op Treinpunt. Omschrijf daar duidelijk je probleem en vermeld, indien aanwezig, de gehele foutmelding.

 • Je hebt nu het juiste materieel geïnstalleerd* als het goed is. Ga nu weer naar de activity welke je hebt gedownload. De meest voorkomende type installaties zijn de .apk bestanden, .zip bestanden welke je moet verplaatsen of een .exe bstand. Een overzichtje:
  • .Apk bestand: Wanneer je een .apk bestand aantreft is het de bedoeling dat je daar dubbel op klikt. Als het goed is installeert de activity zich nu vanzelf (mits je stap 1 correct hebt gedaan). Werkt het niet, ga dan eens naar de map ?**:/Progam Files/Microsoft Games/Train Simulator/UTILS. Je ziet daar het bestand "tsunpack.exe". Sleep het .apk bestand op dit bestand. De activity installeert zich nu vanzelf. Werkt het nog steeds niet? Open dan een nieuw topic.
  • Tref je vijf mappen met de namen "Activities", "Traffic", "Services", "PATHS", "Consists" aan? Dan is de installatie ook heel simpel. Je verplaatst de mappen (behalve de "Consists" map!) naar de route map in Train Simulator. Te vinden in ?**/Progam Files/Microsoft Games/Train Simulator/Routes/naam van de route. De inhoud van de map consists ga je verplaatsen naar de map ?**:/Progam Files/Microsoft Games/Train Simulator/TRAINS/Consists. De activity zal nu werken.
  • Af en toe vind je ook een .exe bestand. Deze installatie wijst zich vanzelf. Je moet er echter wel voor zorgen dat de bestanden naar de juiste schijf worden geschreven. Wanneer je MSTS op de C:/ hebt geïnstalleerd hoef je vaak niets te wijzigen. Controleer het alleen wel even.

  * Voor het installeren van materieel dien je alvorens het installeren het volgende te doen:
  - MSTS update downloaden
  - MSTS Bin installeren

  ** Het vraagteken staat daar, omdat sommige mensen Train Simulator op een andere schijf dan de C:/ hebben geïnstalleerd. Vul voor het "?" dus de schijf in waarop je Train Simulator geïnstalleerd hebt (standaard C:/).

Installeer de route van jou keuze naar de map C:\Program Files\Microsoft Games\Train Simulator\Routes. Controleer of er minimaal 1 path aanwezig is in de map C:\Program Files\Microsoft Games\Train Simulator\Routes\Routenaam\PATHS. Indien deze niet aanwezig zijn zal je route niet zichbaar zijn in het keuzescherm van MSTS. Maak een Path aan of installeer een activiteit.

Ook moet je na de installatie van de meeste routes een INSTALLME.BAT bestand draaien, deze vind je in de map van de route; C:\Program Files\Microsoft Games\Train Simulator\Routes\Routenaam\INSTALLME.bat. Deze kopieert bestanden uit de standaard routes naar je geïnstalleerde routefolder, zorg dus dat de 6 standaard meegeleverde routes aanwezig zijn.

Voor de meeste routes heb je nog extra dingen nodig, als je ervoor zorgt dat alle onderstaande dingen zijn geïnstalleerd werken de meeste routes wel, anders kan je ook in het README bestand kijken wat je nodig hebt.

    1. New Roads
    2. X-Tracks
    3. Y-Tracks (soms)

De volgende volgorde van installeren is van belang:
1) MSTS (zie CD's)
2) MSTS Update (http://msts.steam4me.net/MSTS_Updates/)
3) Bin Patch (zie download rubriek)
4) Newroads (zie download rubriek
5) Xtracks (zie download rubriek)

Door de vele content die in de afgelopen jaren voor Train Simulator is ontwikkeld is het erg moeilijk geworden een goede installatie te doen voor Train Simulator. Hier wordt uitgelegd welke programma's in welke volgorde moeten worden geïnstalleerd en waarom:

 • Installeer MSTS (stop de CD in de lade en volg de stappen)

 • download trainsupdate (http://www.microsoft.com/games/trainsimulator/downloads.aspx) en installeer deze.
  (trainupdate.exe openen en daarna op "Unzip" klikken)
  Deze update zorgt voor verbeteringen binnen MSTS en haalt enkele fouten uit het spel.

 • Download en installeer MSTSbin (http://forum.treinpunt.nl/index.php?action=downloads;sa=view;down=475), installatie werkt doormiddel van het openen van de installer (in Windows Vista en 7 als administrator uitvoeren) en het volgen van de stappen.
  MSTSbin zorgt voor enkele nieuwe functies in het spel, zoals het kunnen verwisselen van cabine of het kunnen laten openen van deuren in bepaalde treinen. Veel treinen hebben MSTSbin nodig om foutloos te kunnen werken.

   Tijdens de installatie kan MSTSbin de melding "train.exe is not a valid previous version and could not be updated" geven en de installatie afbreken. Het advies is dan: trainsupdate opnieuw installeren.

 • Download en installeer NewRoads (http://forum.treinpunt.nl/index.php?action=downloads;sa=view;down=477).
  Ook hier de installer openen en uitvoeren (in Windows Vista en 7 als administrator uitvoeren).
  NewRoads installeert enkele nieuwe wegdelen die voor bepaalde routes benodigd zijn, deze routes zullen niet werken zonder NewRoads.

 • Download en installeer XTracks (http://forum.treinpunt.nl/index.php?action=downloads;sa=view;down=486),
  ook dit kan doormiddel van het laten draaien van de installer (in Windows Vista en 7 als administrator uitvoeren).
  Xtracks installeert nieuwe spoordelen die veel routes gebruiken, deze routes zullen niet in de routelijst verschijnen als Xtracks niet geïnstalleerd is.

  Dit zijn alle benodigde programma's die MSTS met extra content foutloos kunnen laten draaien.

 • Start de Activity Editor (Start -> Progamma's -> Microsoft Games -> Train Simulator Editor & Tools en dan vervolgens "Activity Editor")
 • Klik op "File" linksboven en klik op "New...". Selecteer nu vervolgens een willekeurige route en druk op "OK". Je zult nu een naam moeten opgeven, maak hier "test" o.i.d van.
 • Vervolgens klik je op "New" onder "Player Service"
 • Onder "Consist" staat er "New", klik daar op (zie ook onderstaande afbeelding).
 • Je hebt nu onderstaande scherm. Geef je consist een naam, bijvoorbeeld "2x sprinter". Vul dezelfde naam in bij "display name".
 • Nu ga je de consist echt maken. Onder "Rolling stock types" vind je het type trein. Je hebt keuze uit Elektrische loc, diesel loc, stoom loc, passagiers rijtuigen en vracht wagons. Ga naar het juiste type en zoek dan in het rijtje de loc/wagon die je hebben wilt. Mocht je de loc/rijtuig de andere kant op willen hebben klik je één keer met je rechtermuisknop op de loc/rijtuig. Deze zal dan draaien. Mocht je een loc/rijtuig willen verwijderen sleep je deze naar het icoontje onder "Couplings". (zie afbeelding)
 • Als je consist klaar is ga je naar "Save & Exit". Je bent nu klaar, sluit de activity editor af en je hebt een consist.

 • Start de Activity Editor (Start -> Progamma's -> Microsoft Games -> Train Simulator Editor & Tools en dan vervolgens "Activity Editor")
 • Klik op "File" linksboven en klik op "New...". Selecteer nu vervolgens de route die niet zichtbaar is en klik op "Ok".
 • Vervolgens klik je op "New" onder "Player Service". Zie ook Afbeelding 1.
 • Onder "Path" staat er "New", klik daar op (zie ook Afbeelding 2). Geef deze een naam (De naam Test is al goed)
 • Breng ergens in de route een startpunt aan, dit doe je door ergens in de route via de rechtermuis knop op "Place Start point" te klikken. Hier zal je dadelijk starten.
 • Het End point is in Explore mode niet zo belangrijk, aangezien je de wissels in MSTS handmatig kan omzetten. Je kan de groene lijn die is verschenen dus gewoon ergens naar toe laten doorlopen. Let alleen wel even op de richting van de groene lijn. Mocht deze de verkeerde lijn op gaan ga je nog is met je rechtermuisknop op het stratpunt staan en klik je vervolgens op "Toggle Start direction". De groene lijn zal nu de andere kant opgaan.
 • Vul nu bij de "Path Editor" (zie afbeelding 3) de start locatie en eindpunt in. Hier zou je inprincipe ook gewoon "test" kunnen invullen.
 • Als je dit allemaal hebt gedaan hoef je alleen nog maar op "Leave path editor" te klikken waarna je word gevraagd of je de path wil saven. Klik op "Ja (Yes)" en je path is aangemaakt. Sluit de Activity Editor weer af en je bent klaar.

Tijdens het rijden druk je op "Print Screen", na het rijden zul de screens dan terug vinden in de MSTS hoofdmap onder de naam scrgrb0.pcx, scrgrb1.pcx enz.
Deze kun je dan bewerken met een foto programma.

Let wel op telkens als je MSTS afsluit en opnieuw opstart zal hij weer opnieuw beginnen te tellen bij 0 als je nieuwe screens maakt, dus de oude worden overschreven.

Voor een filmpje, klik hier

Om gebruik te kunnen maken van de optie dient U eerst MSTS-bin te installeren. Alvorens U deze kunt installeren dient U eerst de officiële MSTS-update te installeren.
Vervolgens kunt U MSTS-bin van deze site downloaden. MSTS-bin is hier te downloaden: http://www.treinpunt.nl/forum/index.php?action=downloads;cat=142.

Je kan vervolgens de linkerkant van de deuren openen via Ctrl + 7 en de rechterkant met Ctrl+9. Let op: Gebruik het numerieke gedeelte aan de rechterkant van je toetsenbord en de deuren kunnen niet bij alle treinen open. Hier een overzicht:

 • VIRM van Sjoerd Lafeber
 • Plan U van Sloerd Lafeber
 • DE5 van Bernard Stegmeijer
 • Plan W van Quinzeedied
 • ICR van Quinzeedied
 • EC Sprinter van European Corridor
 • EC ICK van European Corridor
 • EC GVB Zilvermeeuw van European Corridor
 • GTW
 • De Thalys PBA en PBKA van Virtual Train
 • De K1 rijtuigen van Jeroen van Silfhout (verschillende museummaatschappijen)
 • De VSM Oostenrijkers van Jeroen van Silfhout
 • De NMBS AM 08 van Jeroen van Silfhout

Verder kan het ook met de ICE 1, ICE 2 en ICE T uit het Hochgeschwindigkeitszuge pakket (payware).

Als je New Roads en X-Tracks (e.v.t Y-Tracks) hebt geïnstalleerd en je krijgt geen foutmeldingen dan staan er waarschijnlijk geen paths in de map "PATHS" in je Train Simulator map (?:/Progam Files/Microsoft Games/Train Simulator/Routes/naam van de route/PATHS.

Om dit op te lossen kan je een activiteit installeren (let er dan wel op dat je al het juiste materieel hebt geïnstalleerd) of je kan zelf een path maken. Hoe je dit doet lees je hier onder.

Dat klopt, dit is nog niet mogelijk in Train Simulator.

Een "error reading train database" betekent dat MSTS een fout heeft gevonden in de treinenmap. Er zijn drie soorten:

 • Error reading Train database

  C:\program files\microsoft games\train simulator\trains\trainset\*treinmap*\*treinnaam*.eng

  Dit betekent vaak dat deze trein mist of dat niet de goede versie voor een trein is geïnstalleerd terwijl deze wel voor een route of activity benodigd is. Vaak staat bij activity's en routes in het readme-bestand beschreven welke treinen benodigd zijn. Anders is het in de foutmelding wel te zien aan de naam van de treinmap. Zo betekent "CT NS Koploper" dat je de NS koploper van ChrisTrains moet downloaden.

 • Error reading Train database

  C:\program files\microsoft games\train simulator\trains\trainset\*treinmap*\*treinnaam*.eng Line: *nummer*

  Dit betekent dat in het .eng bestand van deze trein een regel is gevonden die niet klopt. Dit kan zijn doordat de maker van de trein iets verkeerds heeft gedaan (of jij zelf als je er iets aan veranderd hebt), maar het is waarschijnlijker dat dit komt doordat je een trein met MSTSbin-functies hebt geïnstalleerd, maar MSTSbin nog niet hebt. Kijk voor de goede installatie bij FAQ-onderdeel "hoe installeer ik MSTS?", bij onderdelen 1 t/m 3.

 • Error reading Train database

  C:\program files\microsoft games\train simulator\trains\consists\*treinnaam*.con

  Dit betekent dat je een consist (treinsamenstelling) mist die voor een activity of route benodigd is. Kijk in de readme van de route of activity of deze in consist een aparte map te vinden is, of maak deze zelf aan. Kijk hiervoor bij FAQ-onderdeel "hoe maak ik een consist?".

Normaal gesproken wordt MSTS geinstalleerd op C:\Program Files\Microsoft Games\Train Simulator.
In deze map zijn de volgende mappen te vinden:

    1. TRAINS/TRAINSET: zijn alle treinen die geinstalleerd zijn
    2. TRAINS/CONSISTS: zijn de consisten (samenstellingen) van de treinen
    3. ROUTES: hierin bevinden zich alle geinstaleerde routes
    4. SOUND: alle algemene geluiden
    5. UTILS: programmatjes die je kunnen helpen bij het ontwikkelen van add-ons

Nee, er komen nog steeds nieuwe add-ons zoals routes en treinen bij, ook zijn er een aantal ontwikkelingen waardoor MSTS grafisch beter is geworden.

MSTS is vaak nog te vinden bij de Intertoys of Bart Smith of iedere andere winkel die de wat oudere spellen nog verkoopt. Omdat het spel uit 2001 komt en niet meer geproduceerd wordt is deze moeilijker te vinden.